Dubai vazut de sus

La invitatia lui Alex am ajuns cu Nora in Dubai pe 11 Mai 2012 ca sa-mi petrec ziua de nastere cu ei. Mai aveam ceva in program: sa urc in Burj Khalifa si sa fac poze. Imi cumparasem bilet pentru „At the Top“ prin internet asa ca intrarea imi era asigurata pe ziua de 12 mai la ora 17.30.

A doua zi ne-a dus Mohamed la Mall si, de la intrare, ne-am indreptat spre Aquarium. Il vazusem deja in Decembrie, stiam ca are, cu cei 33m largime si 8.3m inaltime, cel mai mare perete de acril din lume, 33.000 de animale, etc. Ceeace insa nu vazusem era tunelul sub el. Lume multa la casa. Am luat bilete pentru 75 dirham (17€) sa vedem aquariumul dedesbut si Underwater Zoo. Deja la intrare te fascinau imaginile pe care nu le vezi doar privind la suprafata prin peretele transparent. Tunelul are o lungime de 48m si este 11 m. sub suprafata giganticului container de apa. In lumea asta submarina, cu rechinii si stingrays misunand langa noi deasupra, dedesubt si pe laturi, invaluit fiind si de varietatea de lumini care isi schimbau culoarea mereu, ma simteam profilat intr-o lume de basme. Dupa ce am iesit din tunel am urcat cu liftul pana la Zoo si ne-am trezit intr-o jungla de paduri ecuatoriale.

Am vazut acolo crocodili, soparle iguana, lacomi piranha, Humboldt pinguini, raci paianjen, vidre si multe altele. Doua ore de vizita a tunelului s-au meritat cu prisosinta.

Dupa masa m-a adus Mohamed la mall din nou caci de acolo urma sa merg sa urc la Burj. Nora n-a veni caci are rau de inaltime. La intrare erau oameni multi. De toate rasele si natiunile. Am trecut de „security check“ si m-am indreptat spre lift. A durat mult pana sa ajung la usa lui caci pasagerii erau foarte numerosi pentru doar doua lifturi care functionau. Pe drum incolo insa m-am documentat de pe panourile plasate pe peretii culoarului. Am aflat ca turnul e facut sa dureze 100 de ani, ca are 57 de lifturi aranjate pe zone, consumul de apa zilnic este de 946.000 litri, varful se oscileaza 1.5m, 30 de oameni curata toate geamurile in 3 luni, n-a fost decat un singur accident de munca, in 2007, au lucrat 10.000 de oameni, emigranti saraci din Asia, (prost platiti), un caz de sinucidere in 2007: a sarit omul de la et. 147 si s-a oprit la et. 108, definitiv. Am intrat in sfarsit, 12 persoane deodata. Se facu intuneric si nu simteam viteza cand am urcat cu 64 km/h, am simmtit doar o usoara apasare iar in sunetul muzicii, n-auzeam nici unalt zgomot in cele 30 de secunde cat a durat urcusul. La et. 124 am iesit pe o platforma de sticla si m-am plimbat in jur sa iau imagini din diferite unghiuri. In fata geamurilor, se asezasera pe jos indienii, fara motiv, si desi vedeau ca impiedecau pe altii la fotografiat, nu se sinchiseau. „si Roma ai nostri au venit de pe acolo“ mi-am zis. Vizibilitatea nu era optima din cauza unei brize care aducea destul de mult nisip. Vazut de sus, Dubai este cladiri inalte si nisip. Am vazut desemnul ciudat al circuitului negru pe fond albastru al „Dubai Fountain“-ului, autostrazile, santierele si desertul care isi asteapta constructorii. M-am cam grabit acolo caci la 18.30 ma astepta Mohamed in mall.  Asta da experienta.

Era deci 12 mai si masa ne-a fost servita in curte. A fost foarte intima dar si cu multe discutii interesante.

A doua zi, pe la pranz, mi-au facut Bohdana si Alex o surpriza: au decorat parterul cu 76 de baloane colorate si, cand am intrat, mi-au cantat „Happy Birthday“si mi-au prezentat tortul facut de Erik, bucatarul francez, iar patiseria franceza e faimoasa. Un alt cadou a fost o sticla de whisky vechi, The Macallan, din care servim si acum, in Iulie, cate putin, ca desert in incheierea consumului altor soiuri de whisky la o shisha shueta. Seara ne-au dus la Atlantis unde am coborat la restaurantul Ossiano si, avnd masa rezervata, eu am sezut chiar langa sticla aquariului din „Ambassador Lagune“. Acolo am mai primit un tort mic din partea restaurantului. Codul localului este: Elegant. L-am respectat. Le multumesc Bohdanei si lui Alex si aici pentru frumoasa sarbatorire a zilei mele de nastere.              Alte imagini

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s