Emiratul Dubai

Emiratele (abr.UAE) sunt o federatie de 7 emirate, fiecare fiind guvernate de un emir ereditar, de un singur presedinte ( acum Khalifa bin Zayed), un prim ministru (acum emirul Dubai-ului), seful guvernului, nefiind deci nici republica nici monarhie constitutionala.  Capitala federatiei este Abu Dhabi, cel mai mare dintre emirate (include FIA-Formula One).  Dubai este unul din emirate, cu cel mai mare numar de locuitori. Ca rezerve de petrol, astazi, ele sunt pe locul opt in lume (Romania pe locul 43). Religia este Islam (76%) care, chiar si dupa dominatia Portugheza si Engleza, domina in continuare dar ei sunt foarte toleranti fata de celelalte religii, exista peste 30 de biserici (9% crestini).Interesant e faptul ca din 2006 weekend-ul este vineri- sambata, un compromis intre sfanta vineri a muslimilor si weekend-ul vestic de sambata-duminica. Limba oficiala: araba si engleza.

In desertul acesta in secolele 19 si 20 singura bogatie erau perlele. DAR: in anii ’60 au inceput cercetari in domeniul petrolului si primul cargo cu aur negru a ancorat la Abu Dhabi. Pe masura ce exploatarea petrolului crestea, a inceput un program de constructie masiv: scoli, sosele, spitale si case au aparut intr-un timp foarte scurt. Exportul de petrol in Dubai a inceput in 1969 si seful emiratului, Rashid bin Al Maktoum a decis ca  tot castigul   sa fie pus la imbunatatirea vietii oamenilor sai.

Criza financiara din 2007-2010 a lovit si Dubaiul si, ca urmare, pretul proprietatilor private a scazut mult. Se spera ca investitiile externe vor sprijini refacerea completa a economiei. Se construieste enorm (dar si pe datorii si speculatii, fara cercetarea valorii economice reale), manufactura industriala si serviciile ajuta la diversificarea economiei. Moneda UAE este Dirhamul (Emirati Dirham) echivalent astazi: 1€ = 4.87 dirham.

Imbracamintea preferata a barbatilor este kandura, o haina din lana si bumbac care atarna pana la glezne iar femeile poarta abaya, o pelerina neagra care acopera majoritatea corpului. Imbracamintea stilului westic predomina totusi iar emiratii nu se sfiesc sa o adopte. Vesticii sunt foarte atenti la plaja, caci o tinuta indecenta poate duce la arest si la expatriere. Alte fapte: nu-i indicat sa te tii de mana cu ea  sau sa o saruti in public. Nu fotografia femei fara permisiune. Femeilor se recomanda sa nu poarte pantaloni scurti (sort) sau umeri descoperiti. Mancarea traditionala a fost mereu orez, peste si carne: miel, oaie, capra si vaca. Porcul este interzis. Se bea cafea si ceai. Bacsis: 10%. Alcoolul se serveste doar in restaurante si baruri. Se mananca/bea cu mana dreapta, stanga este considerata murdara. Nu se arata cu degetul o alta persoana. Nu se arata talpa piciorului in public (jignire mare!) Folosirea drogurilor sau distribuirea lor duce la ani de inchisoare sau chiar impuscare. Homosexualii sau concubinii sunt deportati. Ovreii nu sunt admisi in tara.

Drumurile sunt si ele impresionante. Sa nu te prea miri cand te afli pe o autostrada cu 6 (chiar si 7)  benzi pe o parte ca si pe cealalta (recent nemtii se auto-ridicau in slavi ca au terminat autobahnul Dresden – Braunschweig cu 3 benzi pe una si 3 pe cealalta). Daca ai un  permis de conducere poti conduce in in Dubai si sa fii atent ca, daca bei si esti prins, te costa 20.000 dirhami, un an in inchisoare si confiscarea masinii 60 de zile.  Se circula pe dreapta ca in Europa. Viteza maxima este de 130 km/h. Cand eram pe autostrada am vazut multe masini trase pe margina si l-am intrebat pe Mohammed cum se face ca sunt atatea pene de masini intr-o tara asa bogata. A zambit si mi-a spus ca masinile n-au defecte, soferii se roaga acolo (muslimii se roaga de cinci ori pe zi).

Arhitectura orasului imbina traditia araba cu influente vestice si asiatice. Traditia araba se observa in trasaturile tehnologice simple si practice, menita sa se adapteze necesitatilor unei regiuni de regim climateric aspru, de a reduce efectele arsitei. Astfel si astazi se observa in constructii traditia turnurilor de vant care aveau rolul de a  racori interiorul. Ele erau deschise pe toate partile, formand un canal pana la sol, si prin conductie, extrageau aerul fierbinte, la fel ca un camin, producand astfel brize racoritoare. Evident constructiile ultra moderne nu au nevoie sistemul acesta se ventilare.

L-am intrebat intr-o zi pe Alex ce impozite plateste si mi-a raspuns: niciunul, Dubai este renumit prin structura sa fara impozit pe venit si asta este motivul pentru care atatia investori, turisti sau corporatii sunt atrasi de regiune.. In UAE legea islamica interzice sa se colecteze bani care nu-s castigati prin munca sau servicii. Nu exista nici impozit pe proprietate, nici pe salar. Nu exista TVA.  Impozite se percep insa pe importuri (foarte mare pe alcool), pe proprietate inchiriata, de la bancile straine si asigurarile sociale. Pe drum, cu masina, l-am intrebat pe Mohammed care este atitudinea locuitorilor fata de  Sheikh Mohammed, ce cred oamenii despre el. Raspunsul: “il iubesc, il respecta pentru ca si el respecta oamenii”. Este omul care asigura o conducere energica si plina de succes. Si-a tinut intotdeauna promisiunile facute.  In 2007 el a infiintat “Dubai Cares” care, deja in primele luni, a acumulat 3.5 miliarde care are scopul de a lupta contra saraciei, de a raspandi stiinta si de a asigura educatia copiilor. Pentru a incuraja inovatiile, a anuntat o mare varietate de premii in domeniul jurnalistic, conducere, sau pregatirea tineretului in domeniul comercial. Casatoria unui localnic este premiata cu o casa, 50.000 dihrami ( cam 12  500 euro), toate cheltuielile legate de locuinta (curent, apa,etc.), precum si cele legate de educatie.

Criminalitatea este extrem de redusa caci delictele duc la expatriere si cine risca sa fie repatriat in Pakistan, India sau Nigeria? Legile islamice sunt drastice. In casa lui Alex au lucrat peste 100 de pakistanezi si indieni. Toate usile de la casa si de la garaje, ziua si noaptea erau deschise dar n-a lipsit niciodata ceva. Am fost acolo, martor ocular. Intr-o dimineata Bohdana, sotia lui, era in pat cu Alex si a auzit un zgomot in camera. Ii spune lui Alex: “Alexander, cineva e aici, in camera. Intors pe cealalta parte, dupa un timp, Alex o intreba”a plecat?” Fusese unul din muncitorii care lucrau la cladire si intr-adevar plecase dupa ce si-a terminat inspectia.

Cam acestea-s scurte generalitati despre statul acesta islamic care in dezvoltarea sa vrea sa fac totul “cel mai mare, cel mai inalt (Burj al-Arab cel mai inalt si luxos – 7-stele hotel) , cel mai neobisnuit, primul din lume (vezi planurile privind Hydropolis, hotelul submarin), insulele palmier-cele mai mari insule facute de mana omului-,etc.

M-as bucura de comentarii mai jos.

1 Response to Emiratul Dubai

  1. Adriana says:

    Interesant si un bun ghid pentru cei interesati sa viziteze sau sa locuiasca in Dubai

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s